Blog
Nawożenie kukurydzy na ziarno
Kukurydza jest chętnie uprawiana przez Polskich rolników, głównie ze względu na niezwykłą elastyczność tego gatunku, która pozwala na uzyskiwanie satysfakcjonujących wyników nawet na słabych glebach. Warunkiem jest dobranie odmiany kukurydzy dopasowanej do warunków panujących na konkretnym stanowisku i dostarczenie roślinom składników pokarmowych. Jak zaplanować nawożenie kukurydzy na ziarno?
Czytaj dalejWymagania glebowe kukurydzy na ziarno
Kukurydza na ziarno z powodzeniem uprawiana jest zarówno na dobrych jak i słabszych glebach. Jednak wyciągnięcie z tego faktu wniosku, że wymagania glebowe kukurydzy na ziarno są niskie, będzie nadmiernym uproszczeniem. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu nieco bliżej.
Czytaj dalejPodstawy nawożenia kukurydzy na kiszonkę
Nawożenie jest jednym z czynników mających znaczny wpływ na plonowanie kukurydzy na kiszonkę. Aby nawożenie było zbilansowane, trzeba posiadać wiedzę względem zasobności gleby w składniki pokarmowe, a także jej struktury. Trzeba też założyć jaki plon zamierzamy osiągnąć z plantacji.
Czytaj dalejJak siać kukurydzę na kiszonkę?
Siew kukurydzy jest czynnością mającą ogromny wpływ na późniejszy plon kiszonki. Warto więc na tym etapie zwrócić uwagę na zalecenia firm nasiennych względem gęstości siewu, a przede wszystkim rozważyć wybór optymalnego terminu siewu, uwzględniającego spodziewane warunki pogodowe. Nie możemy też zapomnieć i odpowiednim doborze stanowiska pod daną odmianę.
Czytaj dalejJaka jest najlepsza kukurydza na kiszonkę?
Wybór odmiany kukurydzy na kiszonkę jest jedną z najważniejszych decyzji, które musi podjąć rolnik, rzutującą na późniejszy plon i jakość otrzymanej kiszonki. Musimy przy tym pamiętać, że idealna kukurydza na kiszonkę powinna wyróżniać się kilkoma cechami. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze odmiany? Jak dobrać odpowiednią kukurydzę do warunków panujących w naszym rejonie?
Czytaj dalejWybór odmiany kukurydzy, na co zwrócić uwagę?
Jaka odmiana będzie najlepsza i najwyżej plonująca? To jedne z wielu pytań stawianych sobie przez każdego producenta kukurydzy. Odmiana jest w końcu jednym z najważniejszych filarów opłacalności uprawy kukurydzy. Na szczęście postęp hodowlany dostarcza coraz nowszych odmian zwiększających wydajność kukurydzy. W praktyce niekiedy stawia się nawet odmianę ponad odpowiednią agrotechniką.
Czytaj dalejWymaganie glebowe i pokarmowe kukurydzy
Kukurydza ma największą wydajność wśród wszystkich zbóż, dzięki czemu sprzyjające warunki gwarantują wysokie plony. Pierwszym z kroków do obfitych żniw jest zatem zapewnienie roślinom optymalnych warunków glebowych oraz dostępu do podstawowych składników pokarmowych. Trzeba jednak pamiętać, że z uwagi na produkcję dużej ilości biomasy kukurydza potrzebuje wysokich dawek makro- i mikroskładników.
Czytaj dalejGłownia kukurydzy – przyczyny, objawy, zapobieganie, zwalczanie
Występowanie i szkodliwość głowni kukurydzy Nasilenie występowania głowni w kukurydzy jest zróżnicowane w zależności od roku uprawy. Czynnikami, które sprzyjają nasileniu infekcji głownią, są: duża ilość materiału infekcyjnego, niekorzystne warunki na początku wegetacji, uszkodzenia wywołane stresami np. przez przymrozki. W uprawie kukurydzy w Polsce najczęściej spotkać można głownię guzowatą. W czasie wegetacji może wytworzyć 2–3 […]
Czytaj dalejFuzarioza kolb kukurydzy – zwalczanie, objawy, przyczyny
Obecnie dużą uwagę przywiązuje się do jakości zbieranego ziarna kukurydzy. Jednym z głównych powodów jej pogorszenia jest fuzarioza kolb kukurydzy. Fuzarioza kolb to jedna z najgroźniejszych chorób dla tego gatunku. Oprócz silnego zagrożenie dla jakości otrzymanego ziarna, z uwagi na produkowane przez sprawców metabolity wtórne – mykotoksyny stanowią również realne ryzyko dla zwierząt i ludzi.
Czytaj dalejMykotoksyny w kukurydzy
Zapewnienie odpowiedniej jakości żywności to podstawa w sektorze bezpieczeństwa żywności. Istotnym problemem w skali całego globu, jak również Polski jest skażenie produktów mykotoksynami. Blisko ¼ zboża światowej produkcji jest zanieczyszczona mykotoksynami. W naszej strefie klimatycznej największą tendencją do akumulowania mykotoksyn charakteryzuje się kukurydza.
Czytaj dalej